Att Beama eller inte Beama... Det är det som.. Vänta. Är det ens en fråga?

Vi får ofta frågor om hur Beam fungerar och hur allting hänger ihop. Är det NFC vi använder, eller hur gör vi egentligen? Häng med mig så ska vi se om jag kan förklara!

Mitt namn är Henrik, och jag arbetar med Operations här i Sverige. Det är helt enkelt mitt jobb att installera, underhålla och ta hand om tekniken på daglig basis. Tekniken som gör det möjligt för våra Beamers och partners att så enkelt som möjligt använda Beam.

Kortfattat; Vad är det som gör att Beam fungerar?

Om du redan använder Beam så har du säkerligen noterat att vi begär tillgång till platstjänster och blåtand. Frågan som följer brukar vara; varför?

Det hela är egentligen väldigt enkelt. Vi använder platsdata för att kunna leverera belöningar och en användarupplevelse som är relevant för dig. Vi finns numera på flera platser runt om i världen, och då är det naturligtvis viktigt för oss att leverera den upplevelse som är relevant för just dig, där du är. Jag menar; hur härligt det än kan vara, kanske en belöning hos Tommy Hilfiger i Dubai inte är det första alternativet man väljer efter att man ätit lunch hos Tildis Salladsbar i Vasastan, eller hur?

Därför är det så viktigt att ha platstjänster aktiverade. Det är nämligen det som möjligggör att du får relevanta belöningar, att Beam identifierar vilken butik du just gått in i, och att du kan betala med Beam.

Ok. Det låter vettigt.. Men Blåtand då? Varför ska jag aktivera det, och drar inte det hemskt mycket batteri?

Nej, inte alls faktiskt! Detta är en gammal myt som lever kvar sedan de gamla flärp-telefonernas tid. Beam använder sig av något som kallas BLE - Bluetooth Low Energy. Och precis som namnet antyder, är det ytterst energieffektivt. Faktum är att på ett dygn, under normal användning, drar det inte mer än maximalt 5 %. Så du kan lugnt shoppa loss med Beam och låta blåtand vara aktiverad hela tiden.

Faktum är att vi till och med använder BLE vid själva betalningsmomentet, för att veta att just du är du, och att du vill göra ett köp just där och då. Du vet; Blipp?

Okej. Jag har hört talas om kontaktlösa betalningar, och då använder man sig av NFC. Ni säger att ni inte gör det? Varför BLE och inte NFC?

Frågan är intressant. Hur kommer det sig att vi valt att arbeta med BLE? Har vi någonting emot NFC? Självklart inte. Vi har ingenting emot NFC. Det är bara det att BLE öppnar upp fantastiska möjligheter som  NFC  helt enkelt inte stödjer. Eftersom NFC enbart har en räckvidd på ett par centimeter, istället för BLE som har en ställbar räckvidd upp till över 100 meter, så kan vi helt enkelt inte leverera en lika helgjuten upplevelse som med BLE.

 

Det är BLE som gör det möljigt för servitören att ta betalt från andra sidan bordet, att kassörskan i klädbutiken kan ta betalt med ett blipp och andra fantastiska upplevelser som vi är på gång att utöka Beam med även i Sverige.. Håll ett öga öppet efter det.

Sådär! Det var förhoppningsvis svar på några av de frågor du hade. Eller?

Saknar du något? Vill du veta mer? Hör av dig till Goteborg@beamwallet.se, så pratar vi!